Диабет/Хранене/

Хранене


Всички препоръки за правилно хранене са едни и същи за диабет тип 1 и тип 2. Правилното хранене е едно от най-важните основи при третиране на диабета. Терапията заедно с храненето води до значително подобряване качеството на живот с диабет.
 
Много диабетици с диабет тип 1 са слаби, докато болшинството от тези с диабет тип 2 са с наднормено тегло. Последните трябва да приемат храна с малко калории, малко мазнини и да са с повишена двигателна активност.
 
Страдащите от диабет, които са на инсулин трябва да вземат под внимание приема на въглехидрати (хлебни единици, ВЕ) и назначените инсулинови дози. Препоръчително е приемът на въглехидрати да бъде разделен на порции в рамките на деня, но и това зависи от вида инсулинова терапия.
 
Страдащите от диабет, както и здравите хора трябва да се хранят с разнообразна, балансирана храна. Целта е да се комбинира точен вкус към храната, количеството и състава й, за да се чувства човек във форма и да поддържа оптимална кръвна захар.
 
Хранителната пирамида показва коя храна в какво количество трябва да се приема.
 
Ето ги и препоръките за оптимален прием на хранителни вещества съгласно Европейските правила за хранене при диабет:
 

  • Високо съдържание на въглехидрати (45 – 60% от дневния прием на енергия)
  • Високо съдържание на диетични фибри (40гр дневно)
  • Ниско съдържание на мазнини (30% от дневния прием на енергия – 35% при нормално тегло)
  • Нормално съдържание на белтъчини (10 – 20% от дневния прием на енергия)


Много диабетици избягват да приемат въглехидрати следвайки стари схващания, които отдавна са отречени. Вместо въглехидрати, те приемат твърде много мазнини и белтъчини, които не повишават кръвната захар, с цел да „спасят” инсулин.
 
Този вид храна обаче води не само до затлъстяване и повишени масти, но и до увеличен риск от сърдечен удар.
 
Хората с диабет не трябва да се лишават от въглехидрати, а по-скоро да се научат да изчисляват дневния прием, като вземат предвид и нивата на кръвната захар (гликемичен индекс).

www.wellion.bg/bg/diabetes/Nutrition/