Диабет/Видове диабет/

Видове диабет


Диабет тип 1
Диабет тип 1 обикновено се получава в ранно детство или юношеска възраст. Причина е увреждане на инсулин продуциращите клетки в панкреаса, в резултат на генетични фактори, вирусни инфекции и други все още неустановени въздействия. В този случай не се произвежда изобщо инсулин (абсолютна липса на инсулин) и затова са наложителни всекидневни инжектирания на инсулин. Необходимо е да се обърне внимание върху начина на хранене и двигателната активност.
 
Диабет тип 2
Диабет тип 2 обикновено се получава след 40 годишна възраст. Поради промяната начина на живот в индустриалните общества (наднормено тегло, липса на физическа активност) възрастовата граница за поява на диабет тип 2 намалява и вече се открива и в юношеска възраст. Генетичното унаследяване и наднорменото тегло са едни от най-рисковите фактори. Зачестяват случаите на инсулинова резистентност (намалена активност на инсулиновите рецептори в клетката). Това води до реакция за повишено производство на инсулин (хиперинсулинемия), което пък натоварва инсулин продуциращите бета клетки в тялото и тяхното изтощаване във времето (относителна липса на инсулин).
 
Метаболитен синдром
Изразяването на диабет тип 2 става след дълго пред диабетно състояние. Много место то върви заедно с така наречения метаболитен синдром. Той се характеризира с наднормено тегло, повишени масти, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.
 
Гестационен диабет
Това метаболитно заболяване се причинява от намален ефект от инсулина в тялото по време на бременност. Този риск се повишава при жени над 25 години имащи близки роднини с диабет. В този случай е необходим стриктен контрол на кръвната захар за да не се увреди плода.  След раждане нивото на кръвната захар се връща в нормални граници, но риска от диабет тип 2 по-късно остава.
 
Вторичен диабет
Този тип диабет се развива в резултат на заболяване на панкреаса, заболяване на някои жлези (тироидни жлези) или пък прием на медикаменти богати на кортизол.

www.wellion.bg/bg/diabetes/Types_of_diabetes/