Дефиниция на диабета

Определение за диабет


Името на заболяването Diabetes mellitus идва от гръцката дума Diabetes („преминавам през“) и латинската дума mellitus („сладък като мед“), което показва основният симптом на диабета – захар в урината.

Характерни за захарния диабет са повишените нива на кръвната захар в резултат на пълна липса или недостиг на инсулин. Ако някой страда от инсулинова резистентност (което е обичайно за диабет тип 2) тялото произвежда достатъчно инсулин, но не ев състояние да го използва.
 
Въглехидратите от поетата храна се разграждат в организма до глюкоза. Глюкозата е най-важният източник на енергия за метаболтните процеси в тялото (обмяната на веществата). Глюкозата циркулира свободно в тялото и е на разположение на клетките. От друга страна неизползвана глюкоза се съхранява в черния дроб и мускулите под формата на глюкоген, откъдето може да се освободи по всяко време.
 
Ключово вещество за осъщесвяване на този процес е хормонът инсулин, произвеждан от бета клетките на панкреаса. Той транспортира глюкозата в мускулите, мастните и чернодробни клетки и регулира освобождаването на глюкозата от черния дроб. По този начин инсулина регулира нивото на глюкозата в кръвта. Няма друг хормон, който да може да извърши тази дейност.
 
Ето защо тялото повече не може да разгражда въглехидратите приети с храната. Тялото не може да си набави енергия и започва да разгражда мастните киселини. При това се образуват кетони, предизвикващи свръх киселинност. Необходимо е веднага да се набави инсулин.
 
За диагностициране на диабета се извършва изследване на кръвната захар. За здрави хора нивото на кръвната захар на гладно трябва да е до 6,1 ммол/л и не повече от 7,8ммол/л два часа след хранене(кръвна проба взета от пръста).
 
Третирането на открит диабет зависи от степента на развитие  и типа му.

Този интернет сайт съдържа информация за продукти, предназначени за широка аудитория и може да съдържа продукти/ продуктови характеристики, които иначе не се предлагат или са валидни за Вашата страна. Моля имайте предвид, че ние не носим отговорност при достъп до тази информация, която може да не отговаря на законови, регистрационни и други разпоредби в страната, в която живеете.