Видове диабет
> www.wellion.bg/bg/diabetes/Types_of_diabetes

Видове диабет


Диабет тип 1
Диабет тип 1 обикновено се получава в ранно детство или юношеска възраст. Причина е увреждане на инсулин продуциращите клетки в панкреаса, в резултат на генетични фактори, вирусни инфекции и други все още неустановени въздействия. В този случай не се произвежда изобщо инсулин (абсолютна липса на инсулин) и затова са наложителни всекидневни инжектирания на инсулин. Необходимо е да се обърне внимание върху начина на хранене и двигателната активност.
 
Диабет тип 2
Диабет тип 2 обикновено се получава след 40 годишна възраст. Поради промяната начина на живот в индустриалните общества (наднормено тегло, липса на физическа активност) възрастовата граница за поява на диабет тип 2 намалява и вече се открива и в юношеска възраст. Генетичното унаследяване и наднорменото тегло са едни от най-рисковите фактори. Зачестяват случаите на инсулинова резистентност (намалена активност на инсулиновите рецептори в клетката). Това води до реакция за повишено производство на инсулин (хиперинсулинемия), което пък натоварва инсулин продуциращите бета клетки в тялото и тяхното изтощаване във времето (относителна липса на инсулин).
 
Метаболитен синдром
Изразяването на диабет тип 2 става след дълго пред диабетно състояние. Много место то върви заедно с така наречения метаболитен синдром. Той се характеризира с наднормено тегло, повишени масти, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност.
 
Гестационен диабет
Това метаболитно заболяване се причинява от намален ефект от инсулина в тялото по време на бременност. Този риск се повишава при жени над 25 години имащи близки роднини с диабет. В този случай е необходим стриктен контрол на кръвната захар за да не се увреди плода.  След раждане нивото на кръвната захар се връща в нормални граници, но риска от диабет тип 2 по-късно остава.
 
Вторичен диабет
Този тип диабет се развива в резултат на заболяване на панкреаса, заболяване на някои жлези (тироидни жлези) или пък прием на медикаменти богати на кортизол.

Този интернет сайт съдържа информация за продукти, предназначени за широка аудитория и може да съдържа продукти/ продуктови характеристики, които иначе не се предлагат или са валидни за Вашата страна. Моля имайте предвид, че ние не носим отговорност при достъп до тази информация, която може да не отговаря на законови, регистрационни и други разпоредби в страната, в която живеете.