Хранене
> www.wellion.bg/bg/diabetes/Nutrition

Хранене


Всички препоръки за правилно хранене са едни и същи за диабет тип 1 и тип 2. Правилното хранене е едно от най-важните основи при третиране на диабета. Терапията заедно с храненето води до значително подобряване качеството на живот с диабет.
 
Много диабетици с диабет тип 1 са слаби, докато болшинството от тези с диабет тип 2 са с наднормено тегло. Последните трябва да приемат храна с малко калории, малко мазнини и да са с повишена двигателна активност.
 
Страдащите от диабет, които са на инсулин трябва да вземат под внимание приема на въглехидрати (хлебни единици, ВЕ) и назначените инсулинови дози. Препоръчително е приемът на въглехидрати да бъде разделен на порции в рамките на деня, но и това зависи от вида инсулинова терапия.
 
Страдащите от диабет, както и здравите хора трябва да се хранят с разнообразна, балансирана храна. Целта е да се комбинира точен вкус към храната, количеството и състава й, за да се чувства човек във форма и да поддържа оптимална кръвна захар.
 
Хранителната пирамида показва коя храна в какво количество трябва да се приема.
 
Ето ги и препоръките за оптимален прием на хранителни вещества съгласно Европейските правила за хранене при диабет:
 

  • Високо съдържание на въглехидрати (45 – 60% от дневния прием на енергия)
  • Високо съдържание на диетични фибри (40гр дневно)
  • Ниско съдържание на мазнини (30% от дневния прием на енергия – 35% при нормално тегло)
  • Нормално съдържание на белтъчини (10 – 20% от дневния прием на енергия)


Много диабетици избягват да приемат въглехидрати следвайки стари схващания, които отдавна са отречени. Вместо въглехидрати, те приемат твърде много мазнини и белтъчини, които не повишават кръвната захар, с цел да „спасят” инсулин.
 
Този вид храна обаче води не само до затлъстяване и повишени масти, но и до увеличен риск от сърдечен удар.
 
Хората с диабет не трябва да се лишават от въглехидрати, а по-скоро да се научат да изчисляват дневния прием, като вземат предвид и нивата на кръвната захар (гликемичен индекс).

Този интернет сайт съдържа информация за продукти, предназначени за широка аудитория и може да съдържа продукти/ продуктови характеристики, които иначе не се предлагат или са валидни за Вашата страна. Моля имайте предвид, че ние не носим отговорност при достъп до тази информация, която може да не отговаря на законови, регистрационни и други разпоредби в страната, в която живеете.