Високо кръвно налягане
> www.wellion.bg/bg/diabetes/Hypertension

Високо кръвно налягане

Повишено кръвно налягане
 
За разлика от други заболявания, високото кръвно налягане не причинява болка и не води до усложнения в началото.
 
Повечето хора се чувстват нормално и са активни, без да подозират, че са в състояние, което изисква медицинско лечение.
 
Високо кръвно налягане – какво е това?
 
Сърдечният мускул изпомпва кръв в кръвоносните съдове около 70 пъти в минута. Свиването на мускула изпомпва кръв към съдовете – кръвното налягане стига максималната си стойност. Отпускането на мускула води до нахлуване на кръв в съдовете – кръвното налягане стига минималната си стойност.
 
Затова кръвното налягане се обозначава с две стойности, например 120/80 (милиметра живачен стълб- mmHg). Тези стойности се променят в рамките на деня. Това е нормално защото организма се адаптира към външните условия(напр. физическо натоварване).
 
Факт е, че стойностите на кръвното налягане не трябва да надвишават определени стойности за дълъг период от време. Нормалните стойности съгласно препоръките на СЗО са 135 (висока стойност)/85 (ниска стойност). Кръвното налягане на диабетици трябва да е в рамките на 130/80.
 
Причини за високо кръвно налягане
В някои случаи високото кръвно налягане се причинява от заболявания, напр. в бъбреците. Все пак обичайният вид високо кръвно налягане се отключва от различни, недостатъчно известни причини. При някои случаи високото кръвно налягане се унаследява във семейството. Друга обичайна причина е наднорменото тегло.
 
Други фактори играещи роля за повишено кръвно налягане са съвременния начин на живот (стресови фактори) без периоди на отпочиване, прием на солени храни, тютюнопушене.
 
Защо високото кръвно налягане е опасно?
Високото кръвно налягане уврежда сърцето и кръвоносните съдове. Сърцето се нуждае от повече сила за да изпомпва кръвта и може да се увеличи по обем, което пък води до повишена нужда от кислород.
 
Кръвоносните съдове намаляват обема си и губят еластичността си. Поради това има недостиг на кръв за мозъка, бъбреците и сърцето. Това може да доведе до сърдечни проблеми като Angina Pectoris или до сърдечен удар. На по-късен етап бъбреците могат да спрат да функционират и да последва сърдечен удар. Заедно с тютюнопушенето високото кръвно налягане е един от най опасните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.
 
Какви са симптомите на високо кръвно налягане?
 
Много хора се чувстват добре, независимо от това, че имат високо кръвно налягане. Други страдат от главоболие, замаяност, респираторни проблеми, умора. Главоболието е обичайно сутрин, но продължава час-два.
 
Някои от симптомите могат да се предизвикат по други причини. Редовен контрол контрол на кръвното налягане помага за изясняване на причините.
 
Лечение на високото кръвно налягане.
Високото кръвно налягане може да се нормализира само при вземане на адекватни мерки. Затова и сътрудничеството между лекар и пациент е от особена важност.
 
Лечението е индивидуално и включва обучение за начина на живот, физическа активност, регулиране на теглото и хранене.
 
Измерване на кръвното налягане

  • Преди измерване, човек трябва да е седнал за малко.
  • Да се избягва прекалено напрежение или душевен стрес.
  • Да не се приемат обилно течности преди измерване, пикочният мехур трябва да е празен.
  • Не приемайте алкохол и не пушете поне един час преди измерване.
  • Отбележете часа, особено ако приемате лекарство за понижаване на кръвното налягане.
  • Първото измерване е препоръчително да се направи и на двете ръце. Ако има големи разлики са необходими още контролни измервания.
  • Контролни измервания обикновено се правят на лявата ръка – тя е по-близо до сърцето.
  • Изчакайте няколко минути преди повторно измерване.


 

Този интернет сайт съдържа информация за продукти, предназначени за широка аудитория и може да съдържа продукти/ продуктови характеристики, които иначе не се предлагат или са валидни за Вашата страна. Моля имайте предвид, че ние не носим отговорност при достъп до тази информация, която може да не отговаря на законови, регистрационни и други разпоредби в страната, в която живеете.