Ангиопатия
> www.wellion.bg/bg/../Late_Complications/Angiopathy

Ангиопатия


Късни усложнения от микроангиопатия
Поддържането на висока кръвна захар за дълъг период от време уврежда малките кръвоносни съдове и това води структурни промени в ендотела(слой от епителни клетки, покриващи вътрешната повърхност на съдовете).
 
Ендотелът става по-дебел(склероза) и по-непропусклив и така се нарушава нормалното функциониране на органите в тялото.
 
Диабетна ретинопатия
Това е увреждане на микро капилярите в ретината на окото. Късните усложнения от ретинопатията са слепота.
 
Моля вижте Диабетна ретинопатия за повече информация.
 
Диабетна нефропатия
Бъбреците са важен орган от човешкото тяло, изпълняващи ролята на филтър и регулатор на течния баланс, а също и влияят върху производството на кръвни клетки.
 
В случай, че бъбреците са увредени поради лош метаболитен контрол, филтърния ефект е нарушен. Моля вижте диабетна нефропатия за повече информация.
 
Диабетна невропатия
Това късно усложнение в резултат на диабета уврежда нервните клетки. Причина за това е, че нервните клетки са недохранени от кръвоносните съдове, които пък от своя страна са увредени от микроангиопатия. Резки промени в нивото на кръвната захар също водят до увреждане на нервните клетки.
 
Различават се периферна невропатия (засяга нервните окончания в краката и ръцете) и автономна невропатия (засяга вътрешни органи или секрецията но потните жлези в краката).
 
Моля вижте диабетна невропатия за повече информация
 
Макро ангиопатия
Това е увреждане на големите кръвоносни съдове като каротидната артерия, аортата, коронарните съдове или големите кръвоносни съдове в краката.
 
Това увреждане върви заедно с атеросклерозата, която прогресира бързо и агресивно при страдащите от диабет.
 
Трябва да се вземе предвид, че също така при диабет тип 2, освен повишена кръвна захар се наблюдават и други метаболитни проблеми и високо кръвно налягане.
 
Необходимо е да се следи нивото на LDL холестерола („лош холестерол“).  LDL молекулите при диабет са особено малки и плътни и лесно проникват в стените на кръвоносните съдове, остават там и образуват така наречените „плаки”. Това води до стеноза на кръвоносните съдове и реална опасност от запушването им. В зависимост от мястото на запушване може да последва сърдечен удар, инсулт или проблеми с краката. За да бъде намалена тази опасност от запушване е задължително да се оптимизира не само диабетния контрол (HbA1c < 7.0%), но и да се сведат до минимум и други рискови фактори за атеросклероза.
 
Това включва намаляване на кръвното налягане до < 130/80 mmHg, намаляване на LDL холестерола <2,50 ммол/л и повишаване на HDL холестерола (добър холестерол) до  > 1,1ммол/л.
 
Друг важен фактор е тютюнът. Пушенето и диабета са лоша комбинация. Всеки страдащ от диабет трябва драстично да намали тютюнопушенето или най-добре да го спре въобще.
 
Препоръчва се и веднъж годишно да се извърши преглед на мозъчните съдове (дуплексна сонография), ЕКГ, циркулацията на кръвта в краката, ехокардиография и ергометрия.

Този интернет сайт съдържа информация за продукти, предназначени за широка аудитория и може да съдържа продукти/ продуктови характеристики, които иначе не се предлагат или са валидни за Вашата страна. Моля имайте предвид, че ние не носим отговорност при достъп до тази информация, която може да не отговаря на законови, регистрационни и други разпоредби в страната, в която живеете.