Синдром на диабетното стъпало

Синдром на диабетното стъпало


Синдромът на диабетното стъпало се получава по няколко причини.
 
Най-обичайната причина е диабетната невропатия (увреждане на нервните клетки) вследствие на диабета. Друга причина е ангиопатията, която уврежда малките и големите кръвоносни съдове.
 
Световната Здравна Организация дава следната дефиниция: „инфекция и/или разрушаване на дълбоката тъкан и придружена с неврологични изменения и /или различни стадии на затваряне на артериите на долните крайници”
 
Всеки втори, страдащ от диабет е застрашен да развие този синдром, а всяко четвърта хоспитализация е свързано с проблем в краката.
 
В днешно време диабетът е една от често срещаните причини за ампутация на долните крайници, която не е следствие на инцидент. Честотата на ампутации при диабетиците е 30 пъти по-голяма, в сравнение с хора не страдащи от диабет. Ето защо при установяване на синдром на диабетното стъпало е необходимо незабавно да се вземат адекватни мерки.
 
Диабетна невропатия
Повишено ниво на кръвната захар за дълги периоди от време могат до доведат до увреждане на нервните клетки, особено в краката.
 
Много хора страдат от невропатия, където чувствителността към допир, болка, температура е намалена или липсва изобщо.
 
Типичната невропатия започва от краката, като чувството е като боцкане или парене. След време започват и болки, налагащи приемането на силни лекарства.
 
Много от заболелите имат и съпътстваща ангиопатия (увреждане на кръвоносните съдове). Това увреждане се изразява със стесняване на кръвоносните съдове, диабетна гангрена и затруднено лечение на най-обикновени рани или язви.
 
Страдащите от диабет трябва да избягват всички рискове, които водят до увреждане на кръвоносните съдове: тютюнопушене, високи стойности на липидите в кръвта, наднормено тегло и липса на двигателна активност.

Този интернет сайт съдържа информация за продукти, предназначени за широка аудитория и може да съдържа продукти/ продуктови характеристики, които иначе не се предлагат или са валидни за Вашата страна. Моля имайте предвид, че ние не носим отговорност при достъп до тази информация, която може да не отговаря на законови, регистрационни и други разпоредби в страната, в която живеете.